ΞΕΝΩΝΑΣ ΗΩΣ: 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

               σας ενημερώνουμε για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του Ξενώνα «ΗΩΣ» που δημιουργήσαμε τη διετία 2000-2001 μέσω της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας με τη συμβολή μελών, εθελοντών και φίλων.
            Ο Ξενώνας ΗΩΣ ήδη γράφει ιστορία, αφού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αυτο-διαχειριζόμενα πλαίσια φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και λειτουργεί συνεχώς και χωρίς θεσμική χρηματοδότηση από το Πάσχα του 2001 μέχρι σήμερα. Από το 2004 και μετά στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική Ομάδα που λειτουργεί τον χώρο χωρίς επαγγελματίες και ταυτόχρονα προσφέρει, πέραν της στέγης, τις βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες στους περίπου 15-17 ενοίκους.
 
Η έλλειψη πόρων, κοινωνικών λειτουργών ή άλλων ειδικοτήτων υποκαθίσταται από το ενδιαφέρον, τη δέσμευση, τον χρόνο, την ενέργεια, τη ζωτικότητα και την εμπειρία όσων συμμετέχουν, ενώ συνεχίζεται και η συνεργασία με τις οργανώσεις που μας στέλνουν αιτήματα για διαμονή. Επίσης γίνονται αναπροσαρμογές και αλλαγές σε κανονισμούς και πλαίσια, ώστε να μπορεί ο χώρος να επιβιώσει στις τρέχουσες συνθήκες και οι φιλοξενούμενοι να μπορέσουν να αυτονομηθούν παίρνοντας αποφάσεις για τη ζωή τους.
 
Τα τελευταία χρόνια μένουν μόνο άνδρες στον ξενώνα (το ισόγειο δεν φιλοξενεί πλέον οικογένειες λόγω των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν), η διαμονή διαρκεί από ενάμισι χρόνο μέχρι κάποια χρόνια περισσότερα, αν κριθεί ότι ο πρόσφυγας χρειάζεται χρόνο για να ενταχθεί και να τελειώσει π.χ. το σχολείο ή να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, να βελτιώσει τη γλώσσα ή την κοινωνική του προσαρμογή.

Η κάλυψη των εξόδων λειτουργίας (ρεύμα, νερό) γίνεται σε ελάχιστο ποσοστό από εισφορές των φιλοξενουμένων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αδυνατούν ακόμη και να αυτοσυντηρηθούν. Οι πληρωμές των λογαριασμών γίνονται κυρίως από τα έσοδα μικρών εκδηλώσεων, από τις γνωστές σας λαμπάδες του Πάσχα, από εισφορές φίλων και κάποιων συνεργαζόμενων φορέων (π.χ. σχολεία με τα οποία έχουμε ιδιαίτερη συνεργασία).

Η θέρμανση και η συντήρηση του κτιρίου επίσης καλύπτονται με μέριμνα της Ομάδας του Ξενώνα αλλά και με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη του κτιρίου ο οποίος συμβάλλει θετικά σε τεχνικά θέματα και γενικά.
 
               Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι στο κτίριο, εκτός από την ανακαίνιση του 2000-2001, έγιναν με αξιοποίηση μικρών ποσών δύο ανακαινίσεις: την περίοδο 2004-2005 (μέσω προγράμματος EQUAL με συντονιστή τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό), οπότε αγοράσαμε πυροσβεστήρες, εγκαταστήσαμε την κεντρική θέρμανση, βελτιώσαμε τα ηλεκτρολογικά, τη στέγη κλπ. και το 2009-2010 (μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων με υπεύθυνο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), οπότε βάψαμε εξωτερικά το κτίριο και κάναμε ξυλουργικές και άλλες εργασίες. Το αποτέλεσμα είναι ο Ξενώνας να είναι εσωτερικά και εξωτερικά σε καλή κατάσταση και οι όροι φιλοξενίας ανθρώπινοι.
 
           Σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας του Ξενώνα, σας είναι γνωστό ότι φιλοξενούνται ενήλικες και αυτοεξυπηρετούμενοι άνθρωποι που είναι νόμιμοι, διότι διαθέτουν όλοι την Ροζ Κάρτα του Αιτούντος Άσυλο.
            Η ύπαρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα «Ηώς» στηρίζεται αποκλειστικά στη δέσμευση, το χρόνο και την ενέργεια των εθελοντών/ντριών-αλληλέγγυων.
           Ο Ξενώνας χρειάζεται ψυχολόγους ,δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και φυσικά οποιονδήποτε “ανειδίκευτο/η” που πιστεύει ότι η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό όπλο απέναντι στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση που επιβάλλεται στην κοινότητα των προσφύγων και με την παρουσία του στον ξενώνα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια. Η βαθιά μας πίστη για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια σε συνδυασμό με την αγάπη, την αποφασιστικότητα, την υπομονή, την αισιοδοξία αλλά και την πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ μας είναι τα στοιχεία που μας κράτησαν «ζωντανούς/ες» και δυνατούς/ες όλα αυτά τα χρόνια.
           Αν νιώθετε ότι θέλετε να γίνετε μέρος της ομάδας μας ή έχετε οποιαδήποτε απορία , επικοινωνήστε μαζί μας στο
ios.xenonas@gmail.com
 

Ομάδα του Ξενώνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις