Επικριτική για την Ελλάδα η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Διεθνής Αμνηστία, ελληνικό τμήμα:

Από το in.gr:

Σκληρή κριτική ασκεί η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα για την πολιτική της στο θέμα των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων.

Στην ετήσια έκθεσή της διαπιστώνει αστυνομικές αυθαιρεσίες και ελλιπή μέτρα για το trafficking, όσο και άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου.

Η Οργάνωση διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τα κρούσματα κακομεταχείρισης από αστυνομικά όργανα -χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τους αστυνομικούς στο Τμήμα της Ομόνοιας-, αυξάνονται επίσης οι θάνατοι στα κρατητήρια και τις φυλακές.

Στις φυλακές και σε άλλα μέρη κράτησης εξακολουθούν ο υπερσυνωστισμός, οι άθλιες συνθήκες κράτησης και η κακομεταχείριση. Τον Απρίλιο η φερόμενη κακομεταχείριση τροφίμου στις φυλακές Μαλανδρίνου πυροδότησε εξεγέρσεις σε ακόμη 10 φυλακές στη χώρα.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι η φετινή έκθεση για το Λιμενικό Σώμα. Σημειώνει ότι το προσωπικό του εμποδίζει συστηματικά ανθρώπους που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα, ένω όσους τα καταφέρνουν τους επαναπροωθούν χωρίς να εξετάζεται η κάθε περίπτωση χωριστά.

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζαβέντ Ασλάμ αντιμετώπισε πιθανή έκδοση στο Πακιστάν, ύστερα από ένταλμα της Ιντερπόλ Πακιστάν για σύλληψη και απέλασή του.

Η Διεθνής Αμνηστεία εξέφρασε την ανησυχία ότι επρόκειτο για τακτική δικαστικής παρενόχλησης ώστε να μην μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα άλλων έξι Πακιστανών στην Ελλάδα, που φέρεται ότι απήχθησαν από πράκτορες της ΕΥΠ μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο 2005.

Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας χρησιμοποιήθηκε για να επαναπροωθηθούν Ιρακινοί πολίτες από την Ελλάδα στην Τουρκία παρά τις ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ότι η Τουρκία συχνά τους επιστρέφει στο Ιράκ.

Στον τομέα της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χώρα διέλευσης και προορισμού γυναικών και κοριτσιών θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται αναφορά στις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά, ενώ καταδικάζεται το γεγονός ότι το δικαίωμα άρνησης της στράτευσης για λόγους συνείδησης αναγνωρίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Επιπλέον οι στρατεύσιμοι δεν ενημερώνονται για το δικαίωμά τους να υπηρετήσουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Έκθεσης, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Σ.Μπούρας κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ειλικρινείς και χειροπιαστές ενέργειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων.

Επίσης: news247, Φιλόξενοι...στα λόγια


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις