ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ø Το Πρόγραμμα Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε Πρόσφυγες και Μετανάστες λειτουργεί στα πλαίσια της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας από το 1990, και προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς. Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν.

Ø Το Πρόγραμμα στηρίζει, οργανώνει και συντονίζει μια ομάδα εθελοντών δασκάλων,οι οποίοι διδάσκουν και στα μαθήματα. Οι εθελοντές δάσκαλοι ενημερώνονται και επιμορφώνονται σε σεμινάρια με βασικά θέματα: η αποσαφήνιση της έννοιας του εθελοντισμού, η μεθοδολογία της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας, η παρουσίαση και συγκριτική ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, η σύνθεση, τα χαρακτηριστικά και τα κυριότερα προβλήματα των τάξεων (πολυπολιτισμικότητα, ανομοιογένεια, μορφωτικό υπόβαθρο κλπ), το νομικό καθεστώς των προσφύγων και μεταναστών καθώς και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες.

Ø Κεντρικοί άξονες της διδασκαλίας είναι η επικοινωνιακή μέθοδος, ώστε να καλύπτονται άμεσα οι επικοινωνιακές ανάγκες των μαθητών, και η προσήλωση στις βασικές αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Ø Στο πλαίσιο του Προγράμματος τα τελευταία χρόνια λειτουργούν δύο σχολεία, στις περιοχές Ακαδγμίας Πλάτωνος και Κάτω Πατησίων, με τάξεις αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων. Επίσης οργανώνονται τάξεις προετοιμασίας για τις εξετάσεις απόκτησης πτυχίων ελληνομάθειας όλων των επιπέδων.

Ø Τα μαθήματα διαρκούν από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο. Παράλληλα γίνονται επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδρομές και άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Με το πέρας των μαθημάτων γίνεται αξιολόγηση από μαθητές και δασκάλους για την παραπέρα βελτίωση του Προγράμματος. Στους μαθητές χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ø Οι μαθητές προέρχονται από όλες τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα συνεργάζεται με φορείς και συλλόγους προσφύγων και μεταναστών για την από κοινού οργάνωση των μαθημάτων. Σταθερή είναι η συνεργασία τα τελευταία χρόνια με την βουλγάρικη κοινότητα.

Ø Η αμοιβαία συνεργασία και η φιλική διάθεση ανάμεσα στους εθελοντές δασκάλους/ες και στους μαθητές /τριες έχει αποδειχτεί ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας και μάθησης. Το Πρόγραμμα δε και η λειτουργία του είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Δυστυχώς αυτό το διάστημα το πρόγραμμα αυτό είναι ανενεργό. Αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε μαζί μας στο ethelodiki_enimerosi@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις