ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ & ΔΟΜΕΣ

Ø Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ αποτελεί μια μορφή έκφρασης κοινωνικής συμμετοχής και αλληλεγγύης προς χρόνια νοσηλευόμενους και ένας τρόπος παρέμβασης στον ιδιαίτερο χώρο της ψυχιατρικής περίθαλψης. Ο εθελοντισμός προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αναγκών των νοσηλευομένων που απέχει από τη στάση των επαγγελματιών ή των συγγενών. Συγκεκριμένα, προτείνει την πρόσβαση των ατόμων σε κοινωνικές σχέσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες προκειμένου να αναδειχθεί η δυνατότητα κοινωνικής αποδοχής τους και να αρθούν τα στερεότυπα απέναντι σε αυτή την κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα. Με δεδομένο ότι ο «τοίχος» του ψυχιατρείου, της «τρέλας» δηλαδή, είναι βασικά εντός τόσο των νοσηλευομένων όσο και όλων όσοι τους απευθύνονται, η εκπαίδευση και οι δραστηριότητες των εθελοντικών ομάδων στοχεύουν στη δημιουργία «κοινού χώρου» που να μπορεί να αναγνωρίζει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ μας.

Ø Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ξεκίνησε το 1990, ύστερα από μια ενημερωτική επίσκεψη εθελοντών στο ΨΝΑ Δαφνί. Έκτοτε καθιερώθηκαν εβδομαδιαίες επισκέψεις σε συγκεκριμένους νοσηλευόμενους με τους οποίους οι εθελοντές δημιούργησαν προσωπική σχέση και ανέπτυξαν δραστηριότητες. Το μοντέλο αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 2000 σε ψυχιατρικά τμήματα στο ΨΝΑ Δαφνί, στο ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο, στο Παιδοψυχιατρικό. Έκτοτε οι εθελοντές δραστηριοποιούνται σε δομές αποκατάστασης (ξενώνες και προστατευμένα διαμερίσματα) που υποστηρίζονται από τα δημόσια ψυχιατρεία και υλοποιήθηκαν βάσει του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.

Ø ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ που αναπτύσσουν οι ομάδες των εθελοντών με τους νοσηλευόμενους ποικίλουν ανάλογα με το πλαίσιο, τις δυνατότητες που προσφέρονται, τις ανάγκες ή τις προτιμήσεις που διατυπώνονται. Οι προσανατολισμοί των ομάδων έρχονται να καλύψουν, στο μέτρο του δυνατού, κάποια κενά κοινωνικών δραστηριοτήτων και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά απέναντι σε εκείνους τους νοσηλευόμενους που διατίθενται να συμμετέχουν. Με κύρια κατεύθυνση την επαφή με την κοινότητα πραγματοποιούνται έξοδοι για καφέ ή βόλτα, σινεμά, θέατρο ή συναυλίες. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, προτιμούνται ομαδικές δραστηριότητες (συζητήσεις, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, γιορτές) που συνήθως βοηθούν στην καλύτερη γνωριμία και προετοιμάζουν τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης.
Ø Αυτή τη περίοδο δραστηροποιούνται 5 ομάδες εθελοντών ( δυναμικότητας, 2-6 ατόμων), σε αντίστοιχους ξενώνες και διαμερίσματα, των ΨΝΑ Δαφνίου και Δρομοκαϊτείου. Οι ομάδες καθορίζουν τους επιμέρους στόχους και τις δραστηριότητές τους, με απώτερο πάντα σκοπό τη κοινωνική ένταξη των ψυχικά πασχόντων, σε αρμονία με το εκάστοτε θεραπευτικό πλαίσιο. Όλες οι ομάδες συναντιούνται σε ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ προκειμένου να συζητήσουν θέματα οργανωτικά και να αλληλοϋποστηριχθούν. Επίσης, κάθε δύο μήνες συμμετέχουν στην ομάδα ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ, όπου μπορούν να συζητήσουν θέματα που αφορούν το ρόλο τους, δυσκολίες και προβληματισμούς που εμπλουτίζουν το δυναμικό της ομάδας και ανοίγουν ορίζοντες.

Ø ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ που στοχεύουν στην εξοικείωση των νέων εθελοντών με θέματα της ψυχιατρικής περίθαλψης, του εθελοντισμού και του ρόλου που καλούνται να αναπτύξουν στα δημόσια ψυχιατρεία και τις δομές, διοργανώνονται κάθε χρόνο. Στα σεμινάρια συμμετέχουν επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας και έμπειροι εθελοντές που καταθέτουν την εμπειρία τους. Η επιμόρφωση των εθελοντών περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στους χώρους που ήδη λειτουργούν ομάδες, προκειμένου να υπάρχει και προσωπική εμπειρία των νέων εθελοντών πριν αποφασίσουν τη συμμετοχή τους, ώστε να επιλέξουν οι ίδιοι το χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να εμπλακούν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ø Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο και διαρκούν συνολικά 16 ώρες.

Ø ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ και κινητοποίησης του ευρύτερου κοινού είναι μια ακόμα δραστηριότητα που αναλαμβάνουν οι ομάδες κατά καιρούς. Συγκεκριμένα έχουν διοργανωθεί μέχρι τώρα ανοικτές συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και ενημερωτικές συναντήσεις καθώς και σεμινάρια σε συνεργασία με σχετικούς φορείς, επαγγελματίες και πανεπιστημιακούς χώρους.
Ενδεικτικά αναφέρονται :
Μάιος 1999
Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα την επικινδυνότητα των ψυχικά ασθενών, στο πάντειο πανεπιστήμιο ( εισηγητές Θ. Τζαβάρας, καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών,Φ. Τσαλίκογλου, καθηγ. Παντείου, Β. Φωτόπουλος, Ψυχίατρος ΨΝΑ Δρομοκαϊτείου).
Οκτώβριος 2002
Συζήτηση για την ψυχική υγεία και προβολή του ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη, « Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν». Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μάρτιος 2004
Θεατρική παράσταση : « Η φωλιά του κούκου», στο θέατρο Νεο Ριάλτο, με στόχο την οικονομική ενίσχυση της ομάδας.
Δεκέμβριος 2004
Συζήτηση-Εκδήλωση με θέμα την κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, στη φοιτητική εστία Πατησίων.
Εισηγητές : Β. Φωτόπουλος, Ψυχίατρος ΨΝΑ Δρομοκαϊτείου,Γ. Αστρινάκης Ψυχίατρος ΨΝΑ Δρομοκαϊτείου, Θ.Μεγαλοοικονόμου Ψυχίατρος ΨΝΑ Δαφνίου).
Ιούλιος 2006, 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και
Ιούνιος 2007, Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
Προβολή του ντοκυμαντέρ «Πολλα Μπορούμε να κάνουμε» του Στάυρου Ψυλλάκη με θέμα την επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών και συζήτηση για το θέμα.

Δυστυχώς αυτό το διάστημα το πρόγραμμα αυτό είναι ανενεργό. Αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε μαζί μας στο ethelodiki_enimerosi@yahoo.gr

Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλε, μπήκες εδω μέσα και έγραψες αυτό που γούσταρες (ανώνυμα κιόλας, δικαίωμα σου βέβαια) και αναφέρεσαι προφανώς σε ψυχολόγους-ψυχαναλυτές ιδιώτες επί πληρωμή. Τι σχέση έχει αυτό με αυτό που διάβασες (αν διάβασες) από πάνω και τη δουλειά τους?
    Σου δίνω μια εβδομάδα χρόνο να απαντήσεις -ανώνυμα ή επώνυμα- και μετά... delete!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Λάβε μέρος και πες ότι θες...
Αρκεί να μην είναι υβριστικό και προκλητικό.
Τότε θα διαγραφείς!

Δημοφιλείς αναρτήσεις