Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Eθελοντισμός για εμάς είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσίας προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής. Είναι κοινωνική δράση σε συγκεκριμένο πεδίο που αναδεικνύει προβλήματα και στοχεύει στην επίλυση τους κι όχι στο «κουκούλωμά» τους.
Έτσι, η Εθελοντική Εργασία δεν υποκαθιστά τις κρατικές /δημοτικές κ.α. υπηρεσίες στο έργο τους ούτε τους ειδικούς στους διάφορους τομείς. Σκοπό έχει,να επισημάνει αδυναμίες ,να προωθήσει μεθόδους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και αξιοποιεί (σε κατάλληλες/ανάλογες θέσεις) την επιστημονική γνώση & επαγγελματική εμπειρία των ευαισθητοποιημένων πολιτών .
Είναι λοιπόν σαφές ότι ο εθελοντισμός όχι μόνο δεν καταλαμβάνει θέσεις εργασίας,αλλά αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες, αναδεικνύοντας ανάγκες και ελλείψεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε εθελοντισμό περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας που λαμβάνει χώρα είτε στα πλαίσια πρακτικής εξάσκησης, είτε όταν κρατικοί ή δημόσιοι φορείς αρνούμενοι να δημιουργήσουν, ως οφείλουν, νέες θέσεις εργασίας επικαλούνται τον «εθελοντισμό».
Η Εθελοντική Εργασία Αθήνας (ΕΕΑ),σωματείο με δράση από το 1990, προωθεί τον εθελοντισμό σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις. Μακριά από μοντέλα οργάνωσης που θυμίζουν εταιρείες, λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες .Οι εθελοντές έχουν λόγο στην επιλογή του πεδίου και τον σχεδιασμό της δράσης κι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες του σωματείου. Η ΕΕΑ συνεργάζεται με άλλες συλλογικότητες και φορείς για την πραγματοποίηση κοινών στόχων όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Με δυναμική διαμόρφωση ανάμεσα στον προγραμματικό –οραματικό στόχο και το εφικτό ,οι εθελοντές αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, καταθέτουν δημιουργικές προτάσεις και συμμετέχουν συλλογικά για την επίτευξη του εκάστοτε σκοπού λειτουργώντας παρεμβατικά και όχι καθοδηγητικά στους αποδέκτες της δράσης τους.
Οι σχέσεις της ΕΕΑ με τις ευπαθείς ομάδες (στην περίπτωσή μας μετανάστες-πρόσφυγες- ψυχικά ασθενείς) συνάπτονται στο πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ισοτιμίας. Προσπαθούμε να δράσουμε μαζί με την κάθε ομάδα αναπτύσσοντας σχέση βαθιά ανθρώπινη.
Η Εθελοντική Εργασία ως εξωστρεφής και παρεμβατική δραστηριότητα προϋποθέτει αλλά και καλλιεργεί :
- υπευθυνότητα & συνέπεια
- πολιτική συνείδηση
- δημιουργικότητα
- αλληλεγγύη & συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα διαφορετικών κοινοτήτων.

Ο Εθελοντισμός «ανοίγει» τους ορίζοντες του πολίτη αφού μέσω των εμπειριών που προσφέρει εξασθενίζει προκαταλήψεις και αναιρεί στερεότυπα. Ο Εθελοντισμός λειτουργεί αφενός ως μοχλός πίεσης στους ιθύνοντες προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων, αφετέρου προβάλλει την δημιουργική διάσταση της Εργασίας πέρα από τα ασφυκτικά πλαίσια της εμπορεύσιμης διαχείρισης της ανθρώπινης ενεργητικότητας των σχέσεων και του χρόνου μας.

Σχόλια

  1. 20 IOYNIOY 2008: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    «Γνωρίζουμε τους Πρόσφυγες»
    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αναπτυξιακές Συμπράξεις που εργάζονται καθημερινά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Προσφύγων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδιοργανώσουν μια διαφορετική γιορτή στο Θησείο. Μια γιορτή γνωριμίας με τους ίδιους τους πρόσφυγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου, στο ύψος του σταθμού «Θησείο», την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008 και ώρα 18.00, οι Πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας αναλαμβάνουν το πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια γιορτή αφιερωμένη στους ίδιους αλλά και στα εκατομμύρια εκτοπισμένων που υπάρχουν παγκοσμίως. Με μουσική, παραμύθια, δρώμενα και εκθέσεις φωτογραφίας, οι πρόσφυγες θα δώσουν τη δική τους οπτική για τη ζωή τους στην Ελλάδα.

    • Ο μουσικός Βασίλης Βασιλάτος μαζί με την Ομάδα κρουστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μετά από πρόσκληση της PRAKSIS, θα συναντήσουν σε μια μικρή και άτυπη συναυλία νεαρούς πρόσφυγες για να εξερευνήσουν κοινές μουσικές ρίζες και παραδόσεις από το Αφγανιστάν μέχρι την Ελλάδα.

    • Ταυτόχρονα, το διαδικτυακό πολυπολιτισμικό ραδιόφωνο Community Voice Radio θα μεταδώσει ζωντανά το πρόγραμμα του από το Θησείο. Μουσικοί παραγωγοί θα είναι μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων.

    • Εθελοντές από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και έφηβοι πρόσφυγες από το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του ΕΣΠ θα κάνουν δράσεις graffiti προσκαλώντας τους περαστικούς να δημιουργήσουν μαζί τους.
    • Προβολή ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησαν νέοι πρόσφυγες στο στέκι νέων της «ΑΡΣΙΣ». Την επιμέλεια και την παραγωγή έκαναν οι ίδιοι και παρουσιάζουν τη καθημερινότητά τους μέσα από τις δικές τους εμπειρίες.

    • Τέλος, η PRAKSIS θα παρουσιάσει την πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας «Η Ζωή στην Ελλάδα με τα μάτια των Προσφύγων». Τις φωτογραφίες τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, που διαμένουν στα διαμερίσματα της οργάνωσης του προγράμματος «ΣΤΕΓΗ», προκειμένου να καταγράψουν την καθημερινότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα παραπάνω, για την παγκόσμια ημέρα Προσφύγων, είναι από Αδαμαντία ...αλλά ξέχασα τον κωδικό πρόσβασής μου .Γιάννη,help!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Λάβε μέρος και πες ότι θες...
Αρκεί να μην είναι υβριστικό και προκλητικό.
Τότε θα διαγραφείς!

Δημοφιλείς αναρτήσεις