ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ "ΗΩΣ"

 Η Εθελοντική Εργασία Αθήνας λειτουργεί τον ξενώνα ΗΩΣ από τον Απρίλιο του 2000. Στο χώρο του φιλοξενούνται άτομα και οικογένειες ανεξαρτήτως εθνικότητας ή φυλής, που έχουν υποβάλει στις ελληνικές Αρχές αίτηση ασύλου, είναι δηλαδή κάτοχοι προσωρινής άδειας παραμονής και πληρούν τις προϋποθέσεις να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, στερούνται όμως της δυνατότητας να στεγαστούν και να διαβιώσουν αυτόνομα. Στον ξενώνα τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, εφόσον γνωρίζουν εξ αρχής ότι βρίσκονται υπό τη συνθήκη όχι της απλής υποδοχής, αλλά της ένταξης - κάτι που προαπαιτεί τη δική τους πραγματική επιθυμία να προσαρμοστούν στην ελληνική κοινωνία και την ειλικρινή πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία του κέντρου αυτού. Στόχος του ξενώνα ΗΩΣ είναι, λοιπόν, να συντελεστεί ο κατά το δυνατόν απρόσκοπτος εγκοινωνισμός των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο στη χώρα μας.
 Η διαμονή προσφέρεται δωρεάν, όμως οι φιλοξενούμενοι συνεισφέρουν στην πληρωμή των λογαριασμών θέρμανσης, νερού και ρεύματος, εφόσον δουλεύουν. Η Εθελοντική Εργασία Αθήνας θέτει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της εργασιακής απασχόλησής τους γιατί, μαζί με την ενεργή συμμετοχή των φιλοξενούμενων στην καθημερινή λειτουργία του κέντρου, το θεωρεί αναγκαίο όρο για την κοινωνική τους ένταξη.
 Ο χώρος του ξενώνα περιλαμβάνει οχτώ ανεξάρτητα δωμάτια μοιρασμένα σε δύο ορόφους και στο δώμα, με κοινή κουζίνα, μπάνιο και χώρο συνάντησης σε κάθε όροφο. Τα τρία μεγάλα δωμάτια του ισογείου προορίζονται αποκλειστικά για οικογένειες, ενώ τα δωμάτια που ανήκουν στον πρώτο όροφο και στο δώμα φιλοξενούν μόνον άνδρες. Συνολικά, ο ξενώνας ΗΩΣ μπορεί να υποδεχτεί περίπου 25 άτομα.
 Σε τακτική εβδομαδιαία βάση οι φιλοξενούμενοι συναντώνται με την εθελοντική ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ΗΩΣ και συζητούν διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Η εθελοντική ομάδα πληροφορεί τους ενοίκους για τον τρόπο πρόσβασής τους σε διάφορες υπηρεσίες υγείας, νομικής στήριξης, δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, εύρεσης εργασίας και εγγραφών των παιδιών που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς ή στο ελληνικό σχολείο. Εφόσον χρειάζεται, οι εθελοντές/ντριες συνοδεύουν τους πρόσφυγες ενώπιον των Αρχών ή στα νοσοκομεία και τους υποβοηθούν στην εξεύρεση εργασίας και αυτόνομης στέγης εκτός ξενώνα. Η εθελοντική ομάδα δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης των φιλοξενούμενων παιδιών και, γενικότερα, εκδηλώσεων διαπολιτισμικού χαρακτήρα εντός του ξενώνα.
 Το εθελοντικό δυναμικό του ΗΩΣ στο πολλαπλό αυτό έργο του συνεργάζεται στενά με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με πολιτικούς πρόσφυγες, όπως τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, των Γιατρών χωρίς Σύνορα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, ο Ερυθρός Σταυρός κ.ά. Η συνεργασία του είναι επίσης διαρκής με φορείς που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες (π.χ. Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής) καθώς και με ιδρύματα που προσφέρουν τρόφιμα και έτοιμο φαγητό.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Λάβε μέρος και πες ότι θες...
Αρκεί να μην είναι υβριστικό και προκλητικό.
Τότε θα διαγραφείς!

Δημοφιλείς αναρτήσεις