ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ

Η Εθελοντική Εργασία Αθήνας (ΕΕΑ) είναι μια ομάδα εθελοντών, η οποία ιδρύθηκε το 1990 και αναγνωρίστηκε και επίσημα ως σωματείο το 1995. Οι άνθρωποι που την ίδρυσαν τότε (και μερικοί από τους οποίους είναι ακόμα και σήμερα εθελοντές της) ήθελαν να παρέμβουν ενεργά υπέρ κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, όπως οι φιλοξενούμενοι τότε στα ψυχιατρεία, σήμερα στις ψυχιατρικές δομές (ξενώνες, διαμερίσματα), οι μετανάστες, οι πρόσφυγες.
Οι εθελοντές της ΕΕΑ, δρουν κατ’ευθείαν στο πεδίο, σε άμεση επαφή με τα άτομα που αποτελούν την ομάδα-στόχο και με σχέση ισοτιμίας με αυτά. Δεν κάνουν φιλανθρωπία, αλλά έρχονται κοντά στα άτομα που ανήκουν στις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και προσπαθούν να προσφέρουν ότι είναι δυνατό για να σπάσουν αυτό τον αποκλεισμό.
Η ΕΕΑ είναι οι ίδιοι οι εθελοντές της. Η δομή της είναι ανοιχτή και δημοκρατική. Οι ομάδες της είναι αυτόνομες και οι "κεντρικές" αποφάσεις παίρνονται είτε από το εκλεγμένο ΔΣ είτε τη γενική συνέλευση, ανοιχτά σε όλους τους συμμετέχοντες. Το διοικητικό συμβούλιο της απαρτίζεται από εθελοντές-εγεγραμμένα μέλη, τα οποία εκλέγονται κάθε χρόνο, από την γενική συνέλευση των μελών.
Είμαστε μια ανοιχτή οργάνωση, χωρίς κομματικό ή άλλο καπέλο, χωρίς δόγματα και αγκυλώσεις, πατώντας ιδεολογικά πάνω στην βάση του τι είναι εθελοντισμός -όχι εκμετάλευση του εθελοντή, όχι το άλλοθι για τρίτους, όχι απλήρωτη εργασία, όχι φιλανθρωπία- και στο οτί τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν είναι πολυτέλεια. Έχουμε ανοιχτό μυαλό για συνεργασίες όπου είναι χρήσιμο. Πιστεύουμε στην ισότητα όλων των ανθρώπων και στο δικαίωμα που έχει ο καθένας για μια αξιοπρεπή ζωή.
Οι δράσεις μας χρηματοδοτούνται κυρίως από διάφορες μικρές εκδηλώσεις –όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες υπέρ της ΕΕΑ- και από εισφορές φίλων που δεν προλαβαίνουν να προσφέρουν χρόνο.
Για να γίνει κανείς εθελοντής στην ΕΕΑ το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο του, λίγος χρόνος για αυτό και την αυτοδέσμευση της συμμετοχής του.

Σχόλια

  1. Αν οι εθελοντές, αντί να παίζουν τους καλούς Σαμαρείτες μάχονταν ενάντια στους νόμους ώστε να έρθει ένα δίκαιο κράτος, δεν θα χρειαζόνταν εθελοντισμός.
    Εθελοντισμός στην Ελλάδα σημαίνει άφεση αμαρτιών για τους κλέφτες του δημόσιου χρήματος.
    Και αυτή η σύμπραξη των εθελοντών στη δυστυχία του λαού της Ελλάδας, θα τους ακολουθεί για πάντα σαν βαριά κατάρα.
    Αυτά τα λίγα για την ημέρα του εθελοντισμού αύριο.

    Γιώργης Χολιαστός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιότιμε Γιώργη, το ένα δεν αποκλείει το άλλο (εθελοντισμος + μάχη ενάντια στους νόμους).
    Εξαρτάται για ποιους μιλάς.
    Σε λάθος ανθρώπους άφησες το σχόλιο.
    Ούτε δημόσιο χρήμα παίρνουμε, ούτε νταραβεριζόμαστε με το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Λάβε μέρος και πες ότι θες...
Αρκεί να μην είναι υβριστικό και προκλητικό.
Τότε θα διαγραφείς!

Δημοφιλείς αναρτήσεις