Θύμα βασανισμού ένας στους 5 μετανάστες

Θύμα βασανισμού ένας στους 5 μετανάστες

Τα στοιχεία είναι από μόνα τους σοκαριστικά: 400.000 άτομα μέσα στην Ευρώπη, κυρίως μετανάστες, είναι θύματα βασανιστηρίων. Πρόκειται για το 20% των ανθρώπων που έρχονται παράνομα σ' ευρωπαϊκές χώρες, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Από αυτούς, μόνο 16.000 άνθρωποι καταφέρνουν να πάρουν βοήθεια και στήριξη ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα από τον βασανισμό τους.


Οι αριθμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη στήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων, που εορτάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουνίου.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία ανέφερε στον χαιρετισμό της η Μαρία Κανελλοπούλου, προϊσταμένη των ενημερωτικών δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βασική ομιλήτρια ήταν η ιατρός Μαρία Πινίου-Καλλή, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Ελλάδα. Οπως είπε, μετά την 11η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε μια νέα αντίληψη των βασανιστηρίων στον κόσμο. Κύρια πηγή της ήταν οι ΗΠΑ. Το νέο δόγμα δεν έχει πλέον στόχο την κατάργηση των βασανιστηρίων, αλλά πως αυτά, όταν γίνονται, να μην αφήνουν σημάδια!

Στη λογική αυτή αναπτύχθηκαν, όπως είπε, δύο νέες τεχνικές: το βούτηγμα του κεφαλιού σε νερό μέχρι πνιγμού και οι εικονικές εκτελέσεις, όπου ο βασανισθείς βιώνει τον θάνατο.

Η κ. Πινίου-Καλλή αναφέρθηκε εκ νέου στους δύο μετανάστες που πριν από λίγους μήνες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βασανισμού με αυτούς τους τρόπους, από Ελληνες λιμενικούς στη Χίο. «Είχα το θάρρος να τα καταγγείλουν, γιατί όπως μου είπαν αισθάνονταν ότι είχαν ήδη πεθάνει. Δεν ήθελαν να περάσσουν τα ίδια και άλλοι», υπογράμμισε με έμφαση.

Το ελληνικό κέντρο για τα θύματα βαανιστηρίων που δέχεται και φροντίζει κάθε χρόνο 80-100 άτομα. Αυτή τη στιγμή το κέντρο φυτοζωεί, καθώς από ένα λάθος, όπως θέλουν να πιστεύουν, η Ε.Ε. δεν το χρηματοδότησε φέτος. Ετσι, ο στόχος είναι να επιβιώσει όπως όπως το κέντρο φέτος, ώστε του χρόνου να χρηματοδοτηθεί και πάλι κανονικά.


ΧΡΗ.ΖΕ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις